Geen dagenlange agonie voor de vijf bemanningsleden van de vermiste mini-onderzeeër Titan, op weg naar een toeristisch bezoek aan de Titanic. De brokstukken van de Titan die de Amerikaanse kustwacht heeft gevonden op zo’n 490 meter van de Titanic, wijzen op een catastrofale implosie van de onderzeeër als gevolg van materiaalfalen onder hoge druk.

De Titan was een zogenoemde submersible, een onderwatervaartuig dat vanaf een schip op zee te water wordt gelaten en ook weer naar het moederschip moet terugkeren. De Titanic ligt op ongeveer 3.800 meter onder het wateroppervlak en de druk is daar ongeveer 400 keer zo hoog als bij het wateroppervlak.

De Titan was ontworpen om hoge druk te weerstaan, maar had een innovatief ontwerp waarbij de onderzeeër als een soort tube was ontworpen. De druk was hierdoor ongelijk verdeeld, terwijl onderzeeërs standaard een buisvorm hebben die zorgt voor een gelijkere verdeling van de druk. Nieuw was ook dat de Titan gemaakt was van een combinatie van titanium en koolfstofvezel, waarbij het gebruik van koolstofvezel ongebruikelijk was.

Een defect bij de romp van de onderzeeër kan hebben geleid tot een lek. Dat zou een onmiddellijke implosie tot gevolg hebben gehad onder de extreme druk.

"Als de romp het heeft begeven onder de externe druk van de oceaan, is dat alsof er een kleine bom ontploft", zegt hoogleraar maritieme robotica Stefan Williams van de Universiteit van Sydney tegen The Guardian

Lees ook: De fabrikant van de onderzeeër die toeristen naar de Titanic bracht, zei dat het ontwerp zo innovatief is, dat het buiten de reguliere industriestandaard valt

Titan: implosie in milliseconden

Het gevolg van een plotselinge implosie is wel geweest dat de vijf bemanningsleden niet lang hebben geleden, zoals de afgelopen dagen werd gevreesd bij een scenario waarin ze ergens vast zaten met steeds minder zuurstof.

In het geval van een catastrofale implosie heeft het ongeluk waarschijnlijk afgelopen zondag al plaatsgevonden tijdens de afdaling naar de Titanic, aldus Guillermo Söhnlein, één van de oprichters van OceanGate, het bedrijf dat de trips naar de zeebodem organiseert, tegenover de BBC

De implosie heeft waarschijnlijk slechts enkele milliseconden geduurd. Iets vergelijkbaars is gebeurd in 1961 met een onderzeeër van de Amerikaanse marine. Uit onderzoek naar het vergaan van dit vaartuig is naar voren gekomen dat dit zo snel is gegaan, "dat de bemanning dat waarschijnlijk niet bewust heeft kunnen ervaren".

Bij een implosie is sprake van externe pressie die naar binnen is gericht, precies het omgekeerde van een explosie. Het resultaat in het geval van de Titan is waarschijnlijk wel dat er weinig materiaal intact is gebleven.

"Dit is niet echt een troost voor de familie, maar de bemanningsleden [van de Titan, red.] zijn in een flits omgekomen. Ze zijn zich er niet van bewust geweest dat er iets mis was", gaf journalist David Pogue aan op CNN.

LEES OOK: De vrouw van de CEO aan boord van de vermiste onderzeeër Titan, is een nazaat van 2 beroemde slachtoffers van de Titanic